När varje millimeter spelar roll för resultatet
Kommer du ihåg Alice i Underlandet? Ett känt citat från boken lyder “om du inte vet vart du ska så spelar det ingen roll vilken väg du tar”. Detta innebär väl egentligen att utan ett tydligt mål så vet vi inte om vi kom rätt. Men med en slutpunkt för resan i din GPS eller kartan i din mobiltelefon så blir resultatet ofta väldigt exakt, även om du har alternativa vägar att välja mellan. Ett område där det krävs exakta mål och mått är tillverkningsindustrin. Det kan gälla nästan vilken produkt som helst; allt från papper till bilar eller mediciner.
I komplicerade maskiner ingår det tusentals delar, även när det på utsidan ser ut som några få enheter – väggar av plåt, trummor som roterar eller pumpar som jobbar. Tittar vi mer i detalj så förekommer ofta både digital och fysisk teknik. Oavsett allt detta är det viktigt att med absolut säkerhet kunna avgöra olika föremåls placering. Det ska framgå var de är jämfört med en referenspunkt eller nollpunkt. En positionsgivare anger som namnet antyder just positionen. Ofta är de kombinerade med lägesgivare som visar samtliga positioner på den uppmätta sträckan. Dessutom kan de kombineras med filter eller förstärkare. Allt utifrån sammanhanget.
En allt vanligare typ av teknik
De flesta av oss kommer i kontakt med denna teknik utan att tänka på det; hemma, på jobbet eller i bilen. Med tiden har den blivit mindre, smartare och billigare. Positionsgivare kan beräkna hur snabbt föremål rör sig och var de slutligen hamnar. Vissa använder elektriska fält medan andra kräver manuell hantering. Ofta hittar vi dem i motorer där de håller koll på hastigheten och motordriften. Mycket har hänt under de senaste 40-50 åren. Tidigt var det inom konstruktion och arkitektur som man behövde den exakta positionen, senare inom röntgen och medicinska grenar.
Spännande framtid att vänta
Vi kan förvänta oss att den här teknologin med givare kommer att leda till att de blir mindre och lättare. De kommer att flytta in i alla möjliga apparater. Med behov av lägre effekt blir de också mer miljövänliga. De blir allt intelligentare och kommer att kunna samspela med varandra på ett mer avancerat sätt. Högre prestanda till lägre kostnader, både prismässigt och energimässigt är andra trender som är på gång. Några tänkbara användningsområden är hushållsapparater, drönare eller medicinteknisk utrustning. De kommer att känna av beröring och tryck, temperatur och vara verksamma i hissar eller vid hantering av pengar.