Eiffeltornet – en av världens coolaste stålkonstruktioner 

31 juli 2021 lily_hansen

Om du någonsin har besökt Paris vet du hur fantastiskt och storslaget Eiffeltornet är. Det är nästan värt att resa till Paris enbart för att se Eiffeltornet. Visste du att Eiffeltornet i själva verket är en stålkonstruktion? Det är en av anledningarna till att det idag fortfarande står stadigt kvar. Det väger cirka 10 100 ton och runt 7 300 ton av dessa utgörs av en metallkonstruktion. Det består av cirka 12 000 järnbalkar och dessa är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Anledningen till att det är tillverkat i just stål är att stålkonstruktioner håller bra och är tåliga. 

En annan rolig fakta är att nitarna som järnbalkarna är sammanfogade med faktiskt tillverkades i Värmland på Borgviks bruk, vilka använde sig av järn från Saxå Bruk i Värmland. Bruket var även en av leverantörerna för järnbalkarna. Eiffeltornet är 324 meter högt med antenner och kan också expandera om det är tillräckligt varmt. Då kan det bli 15 cm längre än när det är kallt. 

Historien bakom Eiffeltornet 

Eiffeltornet blev klart den 1 mars 1889 och det började byggas under 1887. Det tog två år och två månader att bygga klart Eiffeltornet. Det har fått sitt namn efter den franska ingenjören Gustave Eiffel och det var hans företag som låg bakom att bygga tornet. Han byggde det tillsammans med Maurice Koechlin och Émile Nouguier. Stephen Sauvestre är den berömda arkitekten för Eiffeltornet. Tornet byggdes som ett minne av den franska revolutionen. När Eiffeltornet var klart var det världens högsta byggnad, vilket det idag inte längre är. 

I Eiffeltornet finns det tre våningar och det finns åtta hissar. Varje år har Eiffeltornet cirka sju miljoner besökare. Under andra världskriget, när Tyskland tog över Paris, finns det ett rykte som säger att Hitler beordrade generalen att förstöra Eiffeltornet, vilket han ignorerade. Cirka vart sjunde år så repareras tornet och det kräver cirka 60 ton färg för att genomföra. 

 

Fler nyheter