I stjärnkockens kök och inom stålindustrin

26 juli 2020 admin

editorial

Många har med intresse sett tv-serier eller filmklipp om mat och matlagning. Ofta är det en karismatisk man eller kvinna som delar med sig av sina recept. De har alltid fantastiska kök, i varierande stil. Allt från färgglada skapelser med mexikansk känsla till en industriell look med många kromade detaljer förekommer. När det gäller kastruller, slevar, decilitermått och skålar så finns det ofta en svensk anknytning utan att vi tänker på det. Nämligen det rostfria stålet som har sitt ursprung i malmbrytningen i Norrbotten. Denna industri har en tusenårig historia, men ligger samtidigt i framkant fortfarande. 

När ytan är det som räknas

För att få upp en fin finish på ytor av exempelvis stål, så behöver de slipas. Det kan göras på många olika sätt, och ett är att använda polerskivor. De har en utformning som går långt tillbaka. Bland annat är skivans slipduk oregelbundet veckad. Det gör den effektiv på såväl plast som marmor eller järnhaltiga material. Den kan vara i bomull eller i hårdare material med impregnerad tråd. Varje yta bör putsas med rätt typ av skiva. Ibland tas det fram en skräddarsydd lösning för att nå det optimala resultatet för den yta som ska poleras. Skivorna finns i alla möjliga diameter och storlekar. Det gäller även hastigheten givetvis. 

 

Ständiga förbättringar

Att polera är en efterbehandlingsmetod som görs för att få en perfekt yta. Det kan vara för att det ser trevligt ut, men oftare är det för att förhindra rostangrepp i rör eller för att man behöver en spegelblank yta. Det är också enklare att hålla ytor hygieniska och rena när ytan är blank. Det är inte minst viktigt när det gäller produktion av utrustning för livsmedel eller medicinteknik. Att använda elektropolering förekommer också, då påverkas ytan mindre än av gnuggning. Det varierar hur mycket av det polerade materialet som försvinner i processen.

Fler nyheter