Installera ett minireningsverk om du har eget avlopp 

31 juli 2021 william_eriksson

Ett minireningsverk? Vad ska man ha det till? Ja, inte är det till ditt dockhus i alla fall. Även om det låter lite så på namnet. Det hade i och för sig varit ganska kul. Ett litet minireningsverk till ett litet hus för väldigt små människor.

Hade filmen “Downsizing”, där människor krymptes för att minska på användandet av jordens resurser, varit verklighet så hade man definitivt använt sig av minireningsverk. Alla reningsverk hade de facto varit minireningsverk. 

På samma sätt hade alla minireningsverk blivit “miniminireningsverk”. Lite lustigt. Men nu ska du inte få ha mer skoj åt den tanken. Nu har du fått låta fantasin skena iväg tillräckligt. Nu ska du istället få höra vad ett minireningsverk verkligen är, snarare än en dum spekulation om vad det skulle kunna vara. Som ändå inte hade någon verklighetsförankring. Faktum är dock att det är precis vad det låter som: minireningsverk är ett reningsverk fast i miniformat. 

Grävs ned i marken 

Reningsverk av den här storleken är dock inte till för dockor, utan för människor. Närmare bestämt till människors fritidshus. Det måste förstås inte vara fritidshus, det är även vanligt till mindre bostadsområden. Rent systematiskt fungerar de enligt exakt samma princip som ett vanligt reningsverk, men de renar förstås vatten i betydligt mindre skala. Perfekt för dig som med andra ord kanske har ett eget avloppssystem till fastigheten.  

Oroa dig inte. Det du antagligen fruktar mest just nu är följande. Kommer inte ett minireningsverk se fruktansvärt fult ut att ha på tomten? Jo, det hade det antagligen gjort. Om det placerades ovanpå marken alltså. Vilket det inte gör. 

Minireningsverken grävs ned under ytan. Så att du slipper se på dem medan de gör sin grej. Du kan med andra ord njuta av rent och friskt vatten till din fastighet även utan att var uppkopplad till det kommunala avloppssystemet. 

Fler nyheter