Kom i fas med snabbare bokföring

14 juni 2021 jonas_olsson

Många trivs med att driva ett eget företag. De tycker om det egna ansvaret och den egna kontrollen. De gillar att vara sin egen chef och kunna bestämma sin egen arbetstid och, i viss mån, vad de ska ta ut i lön. Det kräver ett stort engagemang och ett driv att köra på med en egen verksamhet. Företagets resultat är hela tiden beroende av vad du gör. Du måste ha koll på marknad, kunder – och inte minst siffror. Alla dessa siffror. 

För om det är någonting som återkommer som egenföretagare är det siffror. Det är kvitton, deklarationer, moms, fakturor och den ena siffran efter den andra att hålla koll på. Och allt ska bokföras. In i minsta detalj. För annars kan Skatteverket komma och knacka på dörren och ge dig tråkiga och dyra påföljder. Men många drar sig för bokföringen, inte minst eftersom den är så enormt tidskrävande.  

 

Det var värre förr

Hade bokföring kunnat genomföras både snabbare och effektivare hade de där jobbiga siffrorna aldrig behövt vara ett problem. Det finns idag system som erbjuder snabbare bokföring. I regel har all bokföring numera digitaliserats. 

Det kanske kan ge dig lite perspektiv. Om du tycker bokföring är långsamt idag, så är det rena rama ljusårshastigheten jämfört med hur det var för bara några år sedan. Folk satt då och skrev för hand i sina bankböcker. 

Nu är förutsättningarna annorlunda. Numera görs det mesta jobbet åt dig och uträkningarna behöver inte ta så mycket tid som du fruktar att det behöver göra. Titta gärna runt på nätet vilka alternativ som finns och hur de kan hjälpa dig. Du kommer såklart aldrig runt det faktum att bokföringen måste genomföras på ett eller annat sätt. Men kan du hitta ett sätt att effektivisera den kommer du glädjas åt all tid du vinner på snabbare bokföring.

Fler nyheter