Komfortrullstol och andra rullstolar

27 juli 2021 william_eriksson

Det finns många olika typer av rullstolar som kan underlätta vardagen. Det finns allt från enklare manuella rullstolar till komfortrullstol. En manuell rullstol kan vara bra i vissa situationer och beroende på funktionsnedsättning.

En komfortrullstol används ofta vid svår sjukdom eller demens. För en person som är sängliggande kan en komfortrullstol vara det hjälpmedel som gör att personen kan komma ur sängen. Det är också ett hjälpmedel som kan vara extra bra om man lider av svår smärta.

Det finns även elrullstolar som du kan styra själv. Andra varianter gör det möjligt för andra att styra rullstolen. Rullstol är ett hjälpmedel som gör det möjligt att få rörlighet när det annars inte är möjligt på egen hand.

 

 

Hur får du en komfortrullstol eller rullstol?

Du ska vända dig till din vårdcentral om du anser du har behov av rullstol. Hjälpmedel som gör att du kan leva självständigt och värdigt prövas ofta ut av en sjukgymnast. Det kan också vara en arbetsterapeut som föreskriver rullstol.

Beroende på var du bor kan det tillkomma avgifter för hjälpmedel. För dig som bor på särskilt boende för äldre eller omsorgsboende ska du få hjälp på plats. Komfortrullstol används ofta inom sjukvården och på boende.

Får du behandling i hemmet kan du också få hjälp med en komfortrullstol. Det kan bli föreskrivet av vårdcentral och distriktssköterska. Ibland kan det krävas att en specialistläkare intygar att du behöver en komfortrullstol.

Komfortrullstolar är framtagna för att ge stöd när du har en större funktionsnedsättning. Kan du inte sitta upp kan rullstolen vara det hjälpmedel som gör det möjligt att kunna få frisk luft. Stödet utformas efter din kropp för bästa komfort.

Det är också en rullstol som ger lugn. Från att bara ligga i sängen till att kunna sitta ute på en altan gör stor skillnad. Det går också att undvika liggsår genom att variera ställning.

Fler nyheter