Sjukförsäkring för de anställda

23 september 2021 william_eriksson

Kanske är du inte ansluten till facket, men din arbetsgivare kan ha kollektivavtal i alla fall. Då har de betalat in avgifter, så att det finns Afa-försäkringar som betalar ersättning vid personalens långtidssjukskrivning eller arbetsskador. Kolla upp det, och ansök om du är berättigad till detta.

När sjuklönen är slut och du får ersättning från Försäkringskassan, kan du få en extra slant från Afas sjukförsäkring. Detsamma gäller för avsättning till tjänstepension, som nu inte längre betalas av arbetsgivaren. Du är kanske långt ifrån att bli pensionär, men du ska inte glömma bort dina rättigheter.

Logga in själv och ansök om ersättning

Du loggar in med bank-ID på Afas hemsida och fyller i ansökan där. Känns det alltför svårt, kan du alltid be arbetsgivaren om hjälp, men det är du själv som ansöker. Ha läkarintyg till hands, för där finns en diagnoskod som ska fyllas i, men det går att skriva texten också. 

Du anger också kontaktuppgifter till ditt jobb, alltså firmans namn och organisationsnummer och telefonnumret dit. Det är bra att du håller dig uppdaterad om vad som gäller, för regler kan ändras och på Afas hemsida ser du alltid den senaste informationen. 

 

Trygghet för långtidssjuka

Det är alltid otryggt när man blir sjuk och ska söka vård, med många återbesök, mediciner, sjukgymnastik och mycket annat. Då är det bra att det finns en extra trygghet för de anställda just genom att arbetsgivaren är ansluten till kollektivavtal. 

Det ekonomiska avbräcket blir inte fullt så stort när man får ett extra tillskott i kassan, och förhoppningsvis går det att komma tillbaka till jobbet efter rehabiliteringen. Men det är alltså viktigt att du bevakar dina rättigheter, för man kan ha rätt till ersättning i vissa fall till och med om anställningen har upphört. Orkar du inte göra så mycket, så be någon om hjälp med din ansökan.

Fler nyheter