Lasersvetsning – vad är det?

15 oktober 2019 admin

editorial

Lasersvetsning är en teknik som innebär att man med hjälp av laser svetsar samman två material. Tekniken är i sammanhanget relativt ny, men har fått ett allt bredare användningsområde i takt med att utrustning och kännedom om att tekniken finns sprider sig. Idag finns det ett antal företag som specialiserar sig på just lasersvetsning. Vad innebär då lasersvetsning?

 

Snabbhet och precision

I lasersvetsning används en laserstråle för att svetsa samman två fogar istället för en konventionell gassvets. Med laser blir det en minimal värmeöverföring till materialet, främst för att lasersvetsningen är många gånger snabbare än en traditionell svets. Det innebär att material, som olika folietyper, kan svetsas samman utan att deformeras. Det samma gäller mjuka metaller som till exempel aluminium och koppar.

Med hjälp av denna teknik kan man även komma åt att svetsa fogar där det annars kan vara omöjligt för ett vanligt svetsmunstycke att nå på ett bra sätt. Den tunna fina laserstrålen ger också en oerhörd precision i svetsfogen. Tekniken klarar med lätthet fogar med djup runt 0,1 millimeter.

 

 

Imponerande teknik

Mest imponerande är däremot hur tunna material som kan svetsas samman med lasersvetsning. Det är inga problem att foga samman material som endast är ett par µm, eller mikrometer, i tjocklek. Mikrometer anger miljondelar av en meter, alltså 0,000 001 meter. För att sätta det i ett mer lättförståelig perspektiv kan nämnas att ett hårstrå från en människa är, beroende på hårfärg, mellan 15 till 100 mikrometer. Tekniken kan alltså foga samman material många gånger tunnare än ett hårstrå! Det är imponerande.

Söker man en lösning på problem med att foga samman två material som normalt deformeras av värmen från en konventionell svets, om man har strikta krav på toleranser, eller om man helt enkelt behöver svetsa där det inte går att nå, så kanske lasersvetsning är lösningen på problemet!

Fler nyheter